Vävbiten
Kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen olen vihdoin aloittanut harrastukseni räsymattojen kutomisesta. Minä kudon perinteiset räsymatot ja inspiraationi tulee luonnosta ja muista ympärilläni olevista asioista.
Ajatukseni on myös herättää henkiin todella vanhoja mattoja ja kutoa niiden kuvioita. Meillä on aikamoinen kasa vanhoja mattoja vanhan navetan ullakolla, jotka on luultavasti kudottu 1900-luvun alussa ja siitä eteenpäin. Niistä teen uudestaan. On jännittävää nähdä miltä ne sitten alka näyttämään uusilla värillä.
Materiaali
Matot ovat valmistettu 100 % kierrätettävästä materiaalista. Parasta on vanhat lakanat ja pussilakanat, mutta minä käytän myös verhoja, käytöstä poistettuja vaatteita, erityisesti farkkuja.
Tässä voidaan mainita, että otan mielelläni vastaan materiaaleja, käytöstä poistetut lakanat tai kankaanpalat, verhot jne.
Vaatimus on että ne ovat pestyjä. Tahrat ja reiät eivät haita yhtään.
Räsymaton työvaiheet
Räsymaton kudonta on pitkä ja monivaiheinen prosessi. Ensiksi on tietenkin tärkeää kerätä materiaalia. Käytän pääasialliset vanhoja lakanoita, revin ja leikkaan kaiken matonkuteet itse.
Joskus olen ostanut kirpputorilta valmiit leikatut matonkuteet. Sitten on maton suunnittelu, josta on työvaihe mitä pidän melkein eniten. Inspiraationi saattaa tulla luonnosta, kuten merestä tai kasveista. Joskus etsin omien valokuvieni joukosta tai netistä saadakseni idean tulevan maton värimaailmaan.
Sitten kerään kangasnystyrät lattialle ja rakennan kuvion. Itse kuvio voi olla valmiina päässäni, tai etsin ideoita vanhoista matoista tai rakennan kuvion lattialla lepäävien kangaspallojen perusteella.
Kiehtovaa on myös se, että kaikkien värien ei tarvitse olla ihan tarkkoja, vaan kuten ennen aikaan, ota sen, mitä sinulla on periaatteella.
Aika kangaspuun ääressä on melkein koko prosessin nopein vaihe. Se kestää karkeasti noin 2 tuntia per metri mattoa. Se tietenkin hieman riippuu kuviosta ja siitä, kuinka paljon värejä pitäisi vaihtaa, mutta tämä on nyrkkisääntö, johon olen tullut noin 10 maton jälkeen. On aina yhtä jännittävää rullata matto pois kangaspuulta.
Toteutuuko se visio, joka minulla ollut suunnitteluvaiheessa, kun kangaspallot olivat vielä lattialla. Lopputulos on usein kuitenkin vielä parempi, kun värit tulevat todella nähtävillä. Tämän jälkeen pitää vielä solmia hapsut ja leikata löysät langat ja kangaspalat pois. Aina niitä lankoja ja kangaspaloja hiipii esille myös vähän aika sen jälkeen kun matto on otettu käyttöön. Niitä voi varovasti leikata pois sitä mukaan kun tulevat esiin kunhan et leikkaa loimilankoja!
Räsymattojen kutominen on nautinto!